Understimulerade hästar?

Jag läste på ett forum att en del människor har problem med hästar som står och sparkar i boxdörren för att de vill ha mat. En del rekommenderade att använda hönät för att hästen skulle bli lite sysselsatt när de försökte äta höet. Några opponerade sig mot detta och menade att inte var bra för hästarnas naturliga ätställning när de då åt höet och hästarna kunde även få hö i ögat och bli tvungna att opereras. Någon tyckte att hästarna skulle ha fri tillgång till grovfoder.
Var ligger problemet? Är hästarna understimulerade eller är de konstant hungriga? Kan det vara så att de är understimulerade och för att få lite stimuli så äter de?
Jag har haft några Gotlandsruss på sommarbete i år och jag har pratat en del med ägarna och de tycker att hästarna som går ute året om verkar vara mer ”tillfreds”. Jag fick höra att någon hade fått fång, men det verkar inte vara något vanligt problem. Dessa hästar lever ju mer ”naturligt” än de flesta hästar som står ”uppstallade” någonstans. Varför är det inte fler hästar som lever ute året runt?  Är vissa raser som t ex Gotlandsruss bättre rustade för detta sätt att hålla hästar eller är det andra anledningar till att så få hästar går ute året runt?

Detta inlägg publicerades i Gotlandsruss, hästar, Okategoriserade och märktes , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar